Siltumsūkņi: kādu ierīci izvēlēties Latvijā

Gaisa Kondicionieri,Siltumsūkņi,Zaļā Enerģija

Siltumsūkņi ir kļuvuši par vienu no populārākajiem risinājumiem māju apkurei un dzesēšanai, pateicoties to efektivitātei un ilgtspējai. Tomēr ne visi siltumsūkņi ir vienādi – atkarībā no to darbības principa, uzbūves un reģionālajiem klimatiskajiem apstākļiem, pieejami vairāki veidi. Šajā rakstā aplūkosim dažādus siltumsūkņu veidus, to darbības principus, un palīdzēsim izprast, kurš risinājums varētu būt piemērots jūsu vajadzībām.

1. Gaisa siltumsūkņi (Gaiss – gaiss, gaiss – ūdens)

Gaisa siltumsūkņi ir visbiežāk izmantotie apkures un dzesēšanas risinājumi. Šī sistēma izmanto ārējā gaisa enerģiju, lai sildītu vai dzesētu māju.

  1. Gaiss-gaiss siltumsūknis – Šis siltumsūknis izmanto ārējā gaisa enerģiju, lai uzsildītu vai atdzesētu iekštelpu gaisu. Tas ir efektīvs risinājums klimatos ar mērenām ziemām, bet mūsdienās ir pieejami modeļi, kas spēj nodrošināt siltumu pat zem -25°C. Galvenā priekšrocība ir zemās sākotnējās izmaksas un vienkārša uzstādīšana. Lielisks risinājums tiem, kam nepieciešama gan dzesēšana vasarā, gan apkure ziemā.

  2. Gaiss-ūdens siltumsūknis – Šis veids darbojas, pārnesot siltumu no gaisa uz ūdens, kas tiek izmantots centrālapkures sistēmās un karstā ūdens sagatavošanā. Tas ir piemērots mājām ar ūdens apsildes sistēmu, piemēram, radiatoriem vai siltajām grīdām. Salīdzinājumā ar gaiss-gaiss siltumsūkņiem, šis risinājums ir efektīvāks, jo var nodrošināt gan apkuri, gan karsto ūdeni, un ir lieliski piemērots klimatiem ar vēsākām ziemām.

2. Zemes siltumsūkņi  (Gaiss – Zeme, Zeme – Ūdens)

Zemes siltumsūkņi, jeb ģeotermālie siltumsūkņi, izmanto zemes siltumu, kas ir daudz stabilāks un pieejamāks nekā gaisa temperatūras. Šie siltumsūkņi ir efektīvi pat visaukstākajos klimatiskajos apstākļos, jo zemes temperatūra zemē ir salīdzinoši stabila visa gada garumā.

  1. Zeme-ūdens siltumsūknis – Šī sistēma pārvieto siltumu no zemes uz ūdens sistēmām. Šis risinājums ir ļoti efektīvs, īpaši reģionos, kur ir stabila un zema zemes temperatūra. Tas nodrošina stabilu apkuri, dzesēšanu un karsto ūdeni. Tā uzstādīšana prasa lielākas investīcijas, jo ir nepieciešama urbumu vai cauruļu sistēma zemes dzīlēs, bet tas var būt izdevīgs ilgtermiņā, īpaši aukstākos reģionos kā Ziemeļeiropa.

  2. Zeme-gaiss siltumsūknis – Šis variants izmanto zemes siltumu, lai sildītu iekštelpu gaisu. Tas ir retāk sastopams, bet var būt laba izvēle noteiktos apstākļos. Līdzīgi kā citi zemes siltumsūkņi, tas prasa ieguldījumus ierīkošanā, bet piedāvā stabilu un ilgtspējīgu siltuma avotu.

3. Split un monobloku sistēmas

Siltumsūkņu tehniskās sistēmas var būt iedalītas arī pēc uzbūves veida. Divi galvenie veidi ir sadalītās sistēmas un monobloku sistēmas.

  1. Sadalītās jeb split sistēmas sastāv no diviem blokiem – iekšējā un ārējā. Šāda veida sistēma ļauj efektīvāk siltuma apmaiņu starp iekštelpām un āra vidi, jo kompresors atrodas ārpusē, samazinot trokšņa līmeni iekštelpās. Split sistēmas parasti tiek izmantotas gan gaiss-gaiss, gan gaiss-ūdens siltumsūkņos.

  2. Monobloku sistēmas – Šāda veida sistēma apvieno visus elementus vienā blokā, kas uzstādīts ārā. Monobloku sistēmas ir vienkāršākas uzstādīšanā, bet var būt mazāk elastīgas salīdzinājumā ar split sistēmām. Tās ir piemērotas, ja vēlaties vienkāršāku risinājumu, kur viss ir integrēts vienā ierīcē.

4. Aukstumaģenti

Mūsdienu siltumsūkņos tiek izmantoti vairāki aukstumaģenti, kas atšķiras gan efektivitātes, gan vides ietekmes ziņā.

  • R32 aukstumaģents ir kļūst arvien populārāks, pateicoties tā videi draudzīgajām īpašībām un augstajai energoefektivitātei. Tas ir daudz ilgtspējīgāks par vecākiem aukstumaģentiem, piemēram, R410A, jo tam ir zemāks globālās sasilšanas potenciāls.

  • R410A joprojām ir bieži sastopams daudzos vecākos modeļos, taču tas pakāpeniski tiek aizstāts, jo rada lielāku ietekmi uz vidi.

5. Iekštelpu bloku veidi

Siltumsūkņi var būt aprīkoti ar dažādiem iekštelpu blokiem atkarībā no jūsu vajadzībām.

  • Ar konteineru – Iekštelpu blokam ir iebūvēts karstā ūdens tvertne, kas ļauj ērti sagatavot un uzglabāt karsto ūdeni. Šāds risinājums ir ideāli piemērots tiem, kas vēlas maksimāli izmantot siltumsūkņa potenciālu gan apkurei, gan karstā ūdens sagatavošanai.

  • Bez konteinera – Šis variants ir piemērots tiem, kas jau ir aprīkoti ar atsevišķu karstā ūdens sistēmu vai nevēlas izmantot siltumsūkni ūdens uzsildīšanai.

6. Reģionālās īpatnības

Izvēloties siltumsūkni, ir svarīgi ņemt vērā jūsu dzīvesvietas reģionu un klimatiskos apstākļus.

  1. Dienvidu Eiropa – Šajā reģionā ziemas ir salīdzinoši siltas, tādēļ gaiss-gaiss vai gaiss-ūdens siltumsūkņi ir efektīvi risinājumi. Zemes siltumsūkņi šeit var nebūt tik ekonomiski izdevīgi, jo zemes temperatūra jau ir augsta.

  2. Centrālā Eiropa – Šeit klimats ir mērenāks, bet ziemas var būt vēsas. Gaiss-ūdens siltumsūkņi bieži vien ir labs risinājums, jo tie piedāvā apkuri un karstā ūdens ražošanu. Zemes siltumsūkņi arī var būt efektīvi, īpaši reģionos ar stabilu zemes temperatūru.

  3. Ziemeļu Eiropa – Zemes siltumsūkņi ir ideāli piemēroti šim reģionam, jo zemes temperatūra ir daudz stabilāka nekā gaisa temperatūra. Tomēr arī modernie gaiss-ūdens siltumsūkņi var darboties ļoti efektīvi, nodrošinot siltumu pat pie ļoti zemām temperatūrām.

Siltumsūkņu izvēle ir daudzveidīga, un, apsverot savas vajadzības, dzīvesvietas klimatu un budžetu, ir iespējams atrast vispiemērotāko risinājumu. Neatkarīgi no tā, vai izvēlaties gaiss-gaiss, gaiss-ūdens vai zemes siltumsūkni, Jūsu ilgtermiņa ieguvumi paliek nemainīgi: tā ir enerģijas taupīšana un draudzīgums videi. 

Ļaujiet SunGo.LV parūpēties par Jums un nodrošināt Jūsu māju ar tai piemērtoto risinājumu. Sazinieties ar mums, lai saņemtu pašu izdevīgāku piedāvājumu. 

Dalies ar:

Pēdējie posti

Sazināties Ar Mums

Atstājiet pieteikumu un mūsu klientu apkalpošanas speciālists ar Jums sazināsies!

LV
Call Now Button
0